What suppliers dont want you to know

Obvladovanje in upravljanje s stroški

Kako aktivirati notranje rezerve

Kaj bi storili, če bi izvedeli, da vam na vrtu pušča cev za zalivanje in vam voda nekontrolirano odteka? Zelo hitro bi ventil zaprli. Ste prepričani, da v podjetju nimate odprtih ventilov iz katerih vam stroški nekontrolirano uhajajo?

Managerji iz EU območja so mnenja, da imajo v svojih podjetjih notranje rezerve v višini 5%-10%. Menim, da je ta ocena skromna. Z ustreznimi orodji je v posameznih stroškovnih kategorijah mogoče doseči izboljšave od 10%-25% (včasih tudi več), pri čemer se kvaliteta ohranja ali celo izboljša. Poseben izziv predstavljajo stroški, ki niso strateški. Za te ponavadi zmanjka časa in resursov. Podjetja (razumljivo) resurse usmerjajo v obvladovanje tistih stroškov, ki predstavljajo 80% vrednosti.

Pogosto pa zanemarjajo preostalih 20%, kjer so rezultati prihrankov lahko zelo visoki in pomembno vplivajo na konkurenčnost. Res je, da je teh 20% ponavadi težko obvladati. Pogosto so razpršeni, težko je zagotavljati znanje s katerim bi našli izboljšave, velikokrat so neustrezno ali pomanjkljivo knjiženi, ni jasnih procesov naročanja in nadzora, akumulirajo se čez daljše časovno obdobje, ERP sistemi niso dovolj sofisticirani za zajem ključnih podatkov.

Prenesite celoten dokument

Please enter your email address to download this file.

Prenesite celoten document.

Please enter your email address to download this file.

Izzivi – Zakaj je težko?

Da bi se ustrezno soočili s stroški potrebujemo podatke in znanje kako podatke uporabiti. To sicer zveni enostavno, vendar gre za pomemben izziv. Podatkov je ogromno, zapisi iz ERP po pravilu ne zagotavljajo dovolj informacij, obdelava zahteva čas (niso redki primeri, ko lahko do dovolj kvalitetnih podatkov pridemo le s skeniranjem in obdelavo računov dobaviteljev – teh je lahko na tisoče)

Obenem je potrebno za obdelave uporabiti veščine, ki niso nujno na voljo v podjetju. Gre za orodja in sposobnost obdelave velike količine podatkov (»Big Data«), obvladovanje stroškovne kategorije, ki ni znotraj osrednje dejavnosti podjetja (lahko je pakiranje, transport/logistika, indirektni/potrošni materiali, IKT, vzdrževanje in popravila, …).

Na tem mestu je smiselno omeniti, da imajo podjetja na voljo tudi zunanje resurse s katerimi lahko dostopajo do orodij, ki so interno ponavadi nedostopna. Svetovalci bodo uporabili vzvode kot so npr.: benchmark podatki, optimizacija specifikacij, poznavanje cenovnih politik v drugih regijah, primerjave zgodovinskih vrednosti cen, uporaba indeksov, nabavni vzvodi, agregiranje, pogajalske tehnike in druge preverjene metodologije.

Marko Školaris

Marko Školaris je zanesljiv in inovativen poslovni svetovalec z več kot 20 letnimi izkušnjami. Podjetjem pomaga, da hitreje rastejo z zagotavljanjem dodatnih sredstev za njihove razvojne procese. Je izkušen ”coach” in razvijalec strategij. Sposoben hitre analize kompleksnih socialnih, tehničnih in finančnih situacij. Vedno ohranja pregled nad situacijo, ne da bi izgubili pozornost do podrobnosti.

Univerzitetna izobrazba iz elektrotehnike in poslovne administracije.

Pridružil se je Expense Reduction Analysts in vodi nacionalne in mednarodne projekte za srednje velika in velika podjetja. Osredotočil se bo na doseganje visoke stopnje učinkovitosti za svoje naročnike.

E: mskolaris@expensereduction.com
T: +386 5 333 333
M: +386 41 752178
linkedin-icon-logo-50  LinkedIn

Expense Reduction Analysts

Expense Reduction Analysts je organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1992 v Veliki Britaniji in je po naših ocenah največje globalno podjetje specializirano za stroške. Deluje globalno z več kot 1.200 eksperti v različnih stroškovnih kategorijah. Sodeluje z naročniki iz različnih industrijskih sektorjev, javnimi ustanovami in neprofitnimi organizacijami. Eksperti delujejo globalno in imajo bogate izkušnje ter poglobljeno strokovno znanje. Opravili so izpopolnjevanja v specializiranih programih, ki zagotavljajo visoko kakovost in konsistentnost storitev.

Teami so specializirani za več kot 40 različnih stroškovnih kategorij in zagotavljajo prihranke pri enaki ali boljši kvaliteti storitev. Letno opravijo preko 1.000 projektov s čemer dokazujejo učinkovitost metodologij. Redno dosegajo prihranke v višini od 10%-25%, včasih pa tudi več. Delujejo v izključnem interesu naročnikov. V večini primerov predstavijo več opcij za prihranke, pri čemer je naročnik tisti, ki se odloči za eno izmed njih.

Želite izvedeti več o Expense Reduction Analysts?

Kliknite tukaj